tisdag 23 augusti 2011

Känn din säd

I en artikel i måndagens SvD får vi veta att ICA, i ett behjärtansvärt försök att lära barn de fyra sädesslagen, lyckats blanda ihop vete och korn. Ett "jättebeklagligt" misstag enlig ICA. Må så vara, men, handen på hjärtat, sitter grundskolekunskaperna kvar? Kan du säkert skilja på vete, korn, havre och råg? Om inte, ta då Förortsbondens snabbkurs här:

1. Grundkurs - de fyra sädesslagen

Till de fyra sädesslagen räknas traditionellt (i Sverige) vete, korn, havre och råg. Vi börjar med det enklaste: havre. Till skillnad från övriga sädesslag, som har ax, sitter havrens blommor i en lös vippa (och ja, det är blommor. Små, oansenliga, men dock blommor. Vid självpollinering bildas frön, eller kärnor, som mals till mjöl, valsas till gryn, eller äts hela).

Havre
Lättast att känna igen, efter havre, är kanske korn, med sina långa borst. Ett kornfält på våren ser ut som en mjuk, böljande, hårig matta. Vackraste sädesslaget, enligt många.

Korn
Så har vi vete, som helt saknar borst (undantag finns, se Avancerad kurs nedan). Vete är vår vanligaste spannmålsgröda; det mesta vetet är höstvete som sås på hösten. Åker du förbi ett grönt fält i november och vill imponera på dina följeslagare kan du tex. utbrista: "Se, här växer höstvetet fint!", vilket med ca 80% sannolikhet är korrekt, efter som övriga höstsådda spannmålsgrödor är förhållandevis ovanliga.

Vete
Till slut har vi råg; kanske det knepigaste att känna igen. Råg har, liksom korn, ett ax med borst, dock inte så långa som kornets. Dessutom är växer råg vanligen högre än korn och har ett slankare utseende.

Råg
Svårare än så är det alltså inte. Plugga in detta och ta en uppfriskande biltur på landet till våren och se vad du har lärt dig! Har du fått mersmak kan du ta fortsättningskursen nedan.

2. Fortsättningskurs - det femte sädesslaget

Precis som det numer finns fem smaker, finns det också fem sädesslag. Det femte, som faktiskt är vanligare än råg, är rågvete. Rågvetet är en hybrid - en korsning - mellan råg och vete och ser ut som, ja, en blandning mellan råg och vete; som veteax med borst. Rågvete är en ganska ny gröda som mest används till foder.

Rågvete
För dig som hungrar efter mer spannmålskunskap kan vi också erbjuda en avancerad kurs:

3. Avancerad kurs - undantagen som bekräftar regeln

Korn - långa borst, vete - inga borst. Denna enkla tumregel har naturligtvis sina undantag. Durumvete, tex. är vete med borst. Denna gröda kan dock knappast förväxlas med korn, åtminstone inte på lite närmare håll. Durumvetets borst är mer spretiga och axet är dessutom ganska kort. Odlas i mycket begränsad omfattning i Sverige, men förekommer på Gotland och Ven. Och får man syn på ett durumvetefält måste man ju kunna imponera med sina spannmålskunskaper.

Durumvete - obs med borst!
Vill du slutligen bli en riktig nörd? Kolla in inlägget om olika typer av vete. Slut för idag, tack för idag!

1 kommentar:

Lars Lindström sa...

Bra där men en korrigering.
Råg är korsbefruktare och inte alls självpollinerande.
/Lars