onsdag 11 maj 2011

Manitoba igen...

Kommer parmaskinka från Parma? Kommer champagne från Champagne? Kommer Manitoba Cream från Manitoba? Svaret, om det är äkta vara, är ja, ja och kanske. Till skillnad från de förstnämnda produkterna är Manitoba Cream inte en ursprungsskyddad beteckning. Vetet i Manitoba Cream kan i princip komma varsomhelst ifrån; oftast är det dock svenskodlat. Manitoba Cream innehåller 35-50% vårvete beroende på om det är konsument- eller bagerimjöl och i Sverige odlas förhållandevis lite vårvete. Finns inte tillräckligt med svensk produkt, köper man från t.ex. Kanada (där det odlas enorma mängder vårvete av yppersta kvalitet) och då är det sannolikt att vetet odlats just i Manitoba (eller Saskatchewan eller Alberta). I de fall Finax använder svenskodlat vårvete rör det sig huvudsakligen om sorterna Vinjett, som är förädlad i Sverige, Quarna (schweizisk sort) eller Triso (tysk sort). Läs mer på Pain de Martins utmärkta blogg om hur det är att baka på Manitoba Cream.

Inga kommentarer: